14 July 2011

Terus berharap.


بسم الله الرحمان الرحيم


Sudah 5 hari tamat berjuang menghadapi peperiksaan dunia yakni peperiksaan akhir tahun 3. Kenapa baru menulis? Err, diselubungi sifat M. Ish3 *geleng2 kepala*.

Perasaan setelah tamat peperiksaan: lega! =)


Lega, sangat lega walaupun di sebalik kelegaan itu terselit kegusaran. Bila difikirkan kembali soalan-soalan bagi peperiksaan bertulis, memang agak mencabar. Ditambah pula beberapa subjek menunjukkan format exam yang lain dari tahun lepas. 'Ala kulli hal, Alhamdulillah~


Apa yang perlu dibuat setelah tamatnya peperiksaan?


1) Bersyukur kerana diberi kesempatan dari Allah untuk merasai tarbiyyah ini.

Peperiksaan = modul tarbiyyah. Baca inputnya yang dikongsikan oleh seorang senior di sini, KLIK.2) Bersyukur kerana dikurniakan kemudahan dalam setiap langkah.


Di celah-celah kesukaran, pastinya masih ada kemudahan. Kan? =)


3) Tawakkal.


"Apabila engkau telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah."
(QS Al-Imran, 3: 159)

4) Doa.


"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah) Ku dan beriman kepada Ku, agar mereka memperoleh kebenaran."
(QS Al-Baqarah, 2 :186)


5) Bersiap-sedia menghadapi sebarang kemungkinan. Redha dengan takdir yang mendatang."Sungguh, Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu."
(QS At-Talaq, 65: 3)
Dalam hidup ini, ada ketika kita diuji. Ujian boleh datang dalam pelbagai bentuk. Kegagalan itu satu ujian, kejayaan itu jua ujian. Usah disangka mereka yang berjaya tidak diuji, yang gagal pula jangan menyalahkan takdir Ilahi. Siapa lah kita untuk mempersoalkan ketentuan yang telah Dia tetapkan? Ingat, Dia Maha Mengetahui segalanya, yang tersurat mahupun yang tersirat. Dan Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya.
Terus berharap. Jangan penat berdoa. Usah berputus asa. Pasti ada rahmat yang tak disangka-sangka!


Nota : Ramadhan, 17 hari lagi..


0 comments: